top of page
GIACOMO PUCCINI   1858-1924
Giacomo Puccini werd geboren in een muzikaal gezin in het Italiaanse stadje Lucca. Al op jonge leeftijd verliet hij Lucca om in Milaan aan het conservatorium te studeren. Hier richt hij zich op het componeren, waarbij al snel een speciale voorliefde ontstaat voor het schrijven van opera's. Hoewel zijn opera's hier en daar wel uitgevoerd worden, krijgt hij in eerste instantie weinig erkenning voor zijn werk. Sommige critici maken zijn eerste opera's met de grond gelijk. Wanneer ook zijn vriendin hem vanwege zijn armoede verlaat, overweegt hij zelfs zijn operacarrière te beëindigen.
Gesteund door zijn uitgever Giulio Ricordi zet hij toch door. Wanhopig na het overlijden van zijn moeder, trekt hij zich terug in het kleine dorpje Torre del Lago. Hier trekt hij op met de lokale bevolking, waarmee hij jaagt en vist. Uit de natuur haalt hij nieuwe inspiratie voor zijn opera's. Langzamerhand krijgt hij steeds meer erkenning. Eerst in Italië, vervolgens in de rest van Europa, om uiteindelijk wereldwijd door te breken.

Kenmerkend is zijn avontuurlijke liefdesleven. Naast zijn vrouw Elvira heeft hij verschillende buitenechtelijke relaties, vaak met jonge meisjes. Niet zelden vertonen de vrouwelijke karakters uit zijn opera's overeenkomsten met deze meisjes.  

In 1920 verhuist Puccini naar een villa in Viareggio; hier begint hij aan zijn opera Turandot. Enkele jaren later voelt hij zijn dood naderen. Tegen de beroemde dirigent Toscanini zegt hij: "laat mijn Turandot niet sterven." Puccini zal de opera nooit afmaken en overlijdt in 1924. Op zijn sterfbed schrijft hij zijn vrouw Elvira: "dit is het einde. Ik heb altijd alleen van jou gehouden." Turandot is nog steeds een van zijn beroemdste werken en staat in de top 10 van meest gespeelde opera's ter wereld.

bottom of page